40 dagen hier en nu, 8 levenslessen in de lijdenstijd

19 februari 2021

Sinds aswoensdag (17 febr.) bevinden we ons nu in de veertigdagentijd. In de kerkgeschiedenis is dit een periode waar vasten en bezinning een plaats krijgen en waarin we toeleven naar Goede Vrijdag en Pasen.  Het wordt ook wel de lijdenstijd genoemd.

In deze periode maken wij gebruik van materiaal dat ons landelijk wordt aangeboden, het heet “40 dagen hier en nu”, voor wat extra info zie deze pdf

Acht levenslessen van Jezus worden in deze periode getrokken, het subthema is: “Jezus volgen in deze coronatijd”. Ik ben met twee gastvoorgangers in overleg over hoe ook zij in hun diensten hierbij aan kunnen sluiten.

Los hiervan kan je de podcast downloaden : “40 dagen hier en nu”.  Je ontvangt dan deze periode dagelijks een korte overdenking die aansluit bij het thema van die week.

Ik hoor mensen zeggen dat deze covid-tijd je wel dwingt tot verstilling door de beperkingen. Ook hoor ik het tegenovergestelde, dat deze periode veel onrust kent. Iets van die onrust is in de gezinnen gelukkig weggenomen toen de basisscholen weer open gingen. Tot verstilling en verdieping komen, dat gaat echter nooit vanzelf. Daar heb je een bepaalde mate van wilskracht en discipline voor nodig.

Daarom nodig ik je uit om met mij deze periode te benutten voor bezinning. Wil je ook doordeweeks hier invulling aan geven, download dan podcast “40 dagen hier en nu” in je favoriete podcastspeler. Lukt dat niet dan zijn er vast iets meer technisch onderlegde mensen in je kring.

A.s. zondag staat de levensles centraal van hoe we, net als Jezus, tot een zegen kunnen zijn voor de ander. De week erna (28 feb.) staat centraal hoe we, net als Jezus, erop uit kunnen gaan om het verlorene te zoeken.

Ik wens u / jou een periode toe waarin je naast onrust ook rust mag ervaren, naast frustratie ook vrede en naast de vele ongemakken ook het gemak van het evangelie aan huis.

Dick Lagewaard

 

 

 

0 reacties